Translate?

Trauma

Als u iets heftigs meemaakt (dit noemen we ook wel een traumatische gebeurtenis) kunt u blijvende psychische problemen krijgen. Er zijn goede behandelingen om deze problemen te verminderen.

Illustratie trauma - GGZ inGeest

Wat is een trauma?

Iedereen maakt nare en vervelende dingen mee in het leven. Soms kan een schokkende gebeurtenis (bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, misbruik, een natuurramp of oorlog) psychische problemen veroorzaken. Hebt u iets heftigs meegemaakt? En herkent u dit:

  • u denkt vaak terug aan de nare gebeurtenis
  • u vermijdt mensen of plekken die u doen denken aan de nare gebeurtenis
  • u hebt nare dromen die te maken hebben met de nare gebeurtenis
  • u bent angstig of u raakt snel in paniek
  • u bent somber, snel boos of gespannen
  • u hebt moeite om u te concentreren
  • u wilt niet herinnerd worden aan de nare gebeurtenis, en probeert herinneringen te voorkomen. Bijvoorbeeld door steeds afleiding te zoeken, veel te werken, of door veel alcohol te drinken.

Posttraumatische stress-stoornis

Herkent u dit? Misschien hebt u een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Wij helpen u verder

Hebt u een schokkende gebeurtenis meegemaakt?  En hebt u daardoor psychische problemen? Praat erover met uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen voor behandeling. Behandeling kan u helpen om beter met de gevolgen van een schokkende gebeurtenis om te gaan.

Samen kijken we wat voor u het beste is

Misschien helpen we u het meest met individuele behandeling. Maar er zijn bijvoorbeeld ook behandelingen via internet. En als u hele ernstige psychische problemen hebt is het soms nodig dat we u opnemen in een kliniek.

Behandeling voor trauma is bewezen effectief voor jongeren, volwassenen en ouderen. Voor jong-volwassenen tussen de 18-25 jaar en ouderen vanaf 60 jaar hebben we aparte afdelingen. Dit omdat in deze leeftijdsfasen vaak andere problemen centraal staan. Daar passen we de behandeling zo goed mogelijk op aan.

Eerst het trauma behandelen

Binnen GGZ inGeest vinden we het belangrijk om eerst het trauma behandelen voordat u behandeld wordt voor mogelijke andere klachten. We hebben drie verschillende vormen voor traumabehandeling. In overleg met uw behandelaar bepaalt u welke vorm het meest passend is bij u.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als je een trauma hebt, zijn er verschillende therapieën die je kunnen helpen. Een voorbeeld is Imaginaire Exposure (IE)-therapie. Hierbij herbeleef je samen met een therapeut je traumatische herinnering in gedachten. Dit helpt om je angst te verminderen en de herinnering minder heftig te maken.

Een andere therapie is EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens EMDR denk je aan het trauma terwijl je bijvoorbeeld de vingers van de behandelaar met je ogen volgt. Dit helpt om de heftige gevoelens bij de herinnering te verminderen en het beter te verwerken. In dit filmpje van de NOS wordt deze therapie uitgelegd.

Uw leven weer op orde krijgen

GGZ inGeest doet veel onderzoek en maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in de behandelingen.

Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast uw psychische klachten ook andere dingen in uw leven belangrijk zijn voor uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat u doet in uw vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is kunnen we met u meedenken en  helpen oplossingen te vinden. Samen met u kijken we wat u energie geeft en wat u helpt. We noemen dit herstel-gericht werken.

Steun voor familie, vrienden en andere betrokkenen

Voor familie en vrienden van mensen met psychische problemen hebben we een familiespreekuur (1 tot 3 gesprekken). Ook hebben we cursussen in groepen. Door ervaringen met elkaar te delen en informatie leert u beter om te gaan met iemand met psychische problemen.

shutterstock_97093706 ervaringsverhaal Lisanne

Bij de bevalling van mijn eerste kindje ging veel mis. Dat was heel heftig, maanden erna kon ik er nog niet van slapen. Toen kwam ik bij Prezens. Ik bleek een trauma te hebben van mijn bevalling. Met vier keer EMDR-therapie heb ik de gebeurtenissen verwerkt.

Lisanne heeft last gehad van een trauma
Lees het verhaal van Lisanne

U bent niet alleen

Ruim 7% van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De klachten en problemen zijn vaak erg verschillend. Voor meer informatie over posttraumatische stress-stoornis kunt u kijken op de website van de Hersenstichting.

Wat kan ik doen?

Hebt u een posttraumatische stress stoornis (PTSS) of complex trauma? Het is belangrijk dat u daarvoor goede behandeling krijgt. U kunt verschillende dingen doen:

Denkt u dat een een posttraumatische stress-stoornis of complex trauma hebt? Dan is het belangrijk om daarover te praten met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorsturen voor de juiste behandeling.

Vaak is het moeilijk om over een schokkende gebeurtenis te praten. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen in uw omgeving. Dat kan u helpen. Ook contact met andere mensen met nare ervaringen kan u helpen. Dit noemen we lotgenoten-contact. Lotgenoten-contact kan een onderdeel zijn van uw behandeling bij GGZ inGeest.

  • Probeer genoeg te slapen.
  • Voorkom stress. Bedenk waar u stress van krijgt en wat u daartegen kunt doen. Een vast ritme in uw dag is bijvoorbeeld belangrijk. Probeer op vaste tijdstippen te eten, te werken, te sporten en te rusten.

Ook als familielid of vriend van iemand die een nare gebeurtenis heeft meegemaakt is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Misschien kunt u gebruik maken van onze hulp voor naasten en familieleden?

Zoek steun bij familie of vrienden,vertel waar u last van heeft. Geef structuur aan uw dag. Sta op tijd op, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. doe dingen die u prettig en ontspannend vindt. Neem geen alcohol, drugs of kalmeringsmiddelen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen GGZ inGeest.